Colla Ecologista La Carrasca d'Alcoi

C/El Camí, s/n (Glorieta)
Apartat de correus 252
03800 Alcoi (País Valencià)


COMUNICAT DE PREMSA

10/juliol/2014

Dos anys després del greu incendi de Serelles (serra de Mariola),
l'Administració valenciana continua amagant als ciutadans la informació sobre el sinistre

La Conselleria de Governació continua sense donar a conéixer l'informe sobre les causes i el cronograma d'actuació dels diferents mitjans que van intervindre en l'incendi forestal que es va produir al Parc Natural de la Serra de Mariola, ara fa dos anys, entre el 12 i el 14 de juliol de 2012.

El passat dijous 3 de juliol va tindre lloc en el Centre d'Interpretació del Parc Natural de Mariola, al mas d'Ull de Canals, a Banyeres, la primera reunió ordinària de 2014 de la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra de Mariola. En aquesta, el representant dels col·lectius conservacionistes va tornar a demanar l'informe sobre les causes que van originar aquell incendi que, recordem, va cremar finalment 573,53 hectàrees i que va afectar una part molt sensible d'aquest Parc Natural, als termes municipals de Cocentaina i Alcoi.

Així, tan bon punt l'incendi es va declarar extingit, una setmana després del seu inici, les entitats de conservació de la natura vinculades al Parc Natural de Mariola, i concretament a través de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi, van manifestar el seu interés a conéixer les causes que havien propiciat l'inici d'aquell desastre forestal, així com tot el detall al voltant del protocol d'actuació d'extinció que es va dur a terme des del mateix moment de la seua detecció.

Amb aquesta finalitat es va demanar formalment i per escrit aquesta informació, pensem que d'interés públic per a tots els ciutadans, tant a la Conselleria de Governació, responsable de l'extinció dels incendis forestals, com a la de Territori i Medi Ambient, responsable de la bona gestió dels espais naturals protegits.

Recordem també que el 16 d'octubre de 2012 es va celebrar una reunió extraordinària de la Junta Rectora del Parc Natural, que va ser monogràfica sobre aquest tema.

Doncs bé, dos anys després d'aquell succés, les conselleries corresponents continuen negant a l'opinió pública la possibilitat de conéixer tota la informació que va envoltar l'inici i desenvolupament de l'incendi.

En l'última reunió també s'ha tornat a demanar l'informe que, segons sembla, va redactar el CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani), amb el qual es van justificar les operacions d'extracció de fusta cremada, les quals han propiciat nombrosos problemas erosius. En aquest sentit, volem recordar que el Grup d'Edafologia Ambiental del Departament d'Agroquímica i Medi Ambient de la Universitat Miguel Hernàndez ha estat estudiant l'impacte de l'incendi de Serelles i els efectes de l'extracció de la fusta cremada; segons adverteix, l'extracció de fusta ha afectat de manera molt significativa la vegetació de la zona, per efecte directe sobre aquesta i possiblement per l'impacte que ha patit el sòl, que ha sigut compactat i desprotegit. Tot i que els resultats de l'estudi són encara provisionals, l'informe de la Universitat conclou que "els treballs realitzats en aquesta zona han produït alteracions importants en diverses propietats edàfiques fonamentals i a falta de poder concloure amb més mostrejos a termini mitjà, desconsellem la realització d'aquest tipus de tractament postincendi en sòls tan vulnerables a alteracions físiques com ho són aquestos desenvolupats sobre margues."

Xavier Anduix Alcaraz
(representant del grups de conservació de la natura en la Junta Rectora del Parc Natural de la Serra de Mariola; membre del Grup d'Amics de la Natura, de Cocentaina) 

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]

 

       


COMUNICAT DE PREMSA

09/gener/2014

Un informe de la Universitat Miguel Hernández desaconsella retirar la fusta cremada a Mariola
L’informe, elaborat pel Grup d’Edafologia Ambiental, constata els efectes negatius de la retirada de fusta en l’àrea de Serelles, afectada per l’incendi que va patir la serra de Mariola a l’estiu de 2012.

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò d’un informe del Grup d’Edafologia Ambiental de la Universitat Miguel Hernàndez sobre l’impacte de l’incendi que l’estiu de 2012 va cremar Mariola i sobre els efectes que ha tingut l’extracció de la fusta cremada sobre el sòl ( notícia en ARA Multimèdia i en Información).

Segons aquest informe, en les zones on es van tallar i retirar els arbres afectats per l’incendi, hi ha «una disminució a la resistència en els processos erosionants, amb el problema que suposa en quedar el sòl desprotegit»; també destaca la major abundància de vegetació en les zones on s’ha conservat la fusta. Per això, l’informe desaconsella la retirada de la fusta cremada en zones tan vulnerables com ho són les de l’àrea de Serelles, en el parc natural de Mariola.

L’informe valora positivament els resultats produïts en les parcel·les cremades on es va aplicar un encoixinat de palla per a protegir el sòl de l’erosió i facilitar la seua recuperació.

Recordem que el nostre grup ja va denunciar l’any passat l’impacte ambiental que estava tenint la retirada de la fusta cremada, que al nostre entendre seguia només el criteri d’extraure la major quantitat possible de fusta a major benefici de l’empresa privada responsable dels treballs.

La redacció d’aquest informe de la Universitat Miguel Hernández respon a la petició que vam fer a l’Ajuntament d’Alcoi d’encarregar a especialistes en protecció del sòl i en restauració d’ecosistemes forestals afectats per incendis una avaluació dels efectes de les tales dutes a terme als terrenys de Mariola afectats per l’incendi. 


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]

 

       


COMUNICAT DE PREMSA

06/setembre/2013

La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia l'impacte ambiental greu de l'extracció de fusta a Mariola
Davant de la defensa de l'actuació per part de la Conselleria, demanen una avaluació a càrrec d'especialistes en protecció del sòl i en restauració d'ecosistemes forestals afectats per incendis

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció va presentar el passat mes de maig denúncies i peticions d'informació a la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient en relació amb els treballs d'extracció de fusta dels arbres afectats per l'incendi de l'estiu passat a la serra de Mariola (als termes municipals d'Alcoi i de Cocentaina). Mesos després, la Conselleria ha enviat la seua resposta; per al grup ecologista, l'informe aportat per Medi Ambient és lamentable, ja que simplement pretén justificar i relativitzar el greu impacte ambiental de les actuacions dutes a terme.

Zona d’extracció de fusta seleccionada per l’empresa encarregada, propera a la vía d’accés però amb fort pendent.Per als ecologistes, aquestes han sigut a totes llums excessives, s'han dut a terme sense prou control públic i han estat guiades pel criteri d'extraure la major quantitat possible de fusta a major benefici de l'empresa privada que ha executat els treballs. Destaquen que això és tot el contrari del que aconsellen diverses publicacions científiques, entre les quals destaquen els estudis publicats pel Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), que adverteix que les conseqüències ecològiques de l'extracció de fusta cremada poden ser negatives, per la qual cosa recomanen molta precaució. Altres estudis afirmen encara més clarament que l'extracció de la fusta cremada no afavoreix la regeneració natural.

A pesar d'això, les autoritzacions de la tala i extracció de la fusta cremada dictades per la directora territorial de la Conselleria són totalment genèriques i amb uns objectius contradictoris, ja que per una banda es promou l'extracció dels arbres cremats i, per l'altra, s'afirma que es pretén possibilitar les tasques de lluita contra l'erosió.

Pel que fa a la tala i l'extracció dels arbres morts que continuen en peu, són també nombrosos els treballs científics que la desaconsellen, ja que no suposen cap problema de propagació de plagues i tenen una funció favorable per a la recuperació d'espècies animals (avifauna), la dispersió de llavors i la regeneració forestal. Sí que està justificada en els casos en què puga representar un perill per a les persones derivat de la caiguda dels arbres, la qual cosa es redueix a les zones recreatives i les vores dels camins i de les sendes. No obstant això, en aquest cas sembla que ha primat el criteri economicista, encara que això ocasione un risc important d'erosió, especialment greu en les zones amb un fort pendent.

Quant als pins cremats parcialment, les investigacions confirmen que sí que poden ser un focus de dispersió de plagues d'insectes (en aquest cas, del coleòpter Tomicus destruens), que poden acabar afectant els pins sans. Tot i això, la tala d'aquests pins hauria de ser molt selectiva i evitar les zones amb més risc d’erosió, tot el contrari del que s'ha pogut observar a la zona de Serelles. A pesar d'això, l'informe de la Conselleria redueix els excessos comesos a algun cas anecdòtic, que s'atribueix a un problema de comunicació amb els treballadors de l'empresa, i no admet la més que evident falta de control públic de l'actuació.

El grup ecologista considera especialment penós l'intent de minimitzar els impactes que s'han produït sobre el sòl amb la utilització de maquinària pesant per a retirar els troncs, que han sigut arrossegats amb cadenes fins i tot en zones de pendent molt pronunciat, i no sempre seguint les corbes de nivell. Si en alguna cosa insisteixen els estudis consultats és en la importància d'evitar la utilització de maquinària pesant a fi d'evitar la compactació del terreny i no dificultar la regeneració de la vegetació.

La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia que la privatització dels treballs forestals incrementa encara més els impactes d'aquestes actuacions, ja que la finalitat de l'obtenció d'un benefici ràpid per part de les empreses que se n'encarreguen fa que l'objectiu que hauria de ser prioritari —la conservació del medi natural— passe a un segon pla. En aquest sentit, la política de promoció de l'extracció de biomassa forestal per part de la Conselleria resulta molt preocupant, ja que sembla que es pretén impulsar cegament aquesta activitat sense considerar les greus conseqüències que pot comportar si no es regula estrictament i es supedita a la conservació de la natura.

Cal recordar que una de les funcions més importants i primordials dels boscos a l'àrea mediterrània és la protecció i la retenció del sòl per a evitar l'erosió. Per aquest motiu, els ecologistes critiquen també la incoherència de promoure experiències com l'encoixinat amb palla per a protegir el sòl i frenar l'erosió, que es va dur a terme a Serelles, amb la col·laboració de les Universitats de València i Miguel Hernández d'Elx, i, al mateix temps, permetre actuacions altament impactants com les extraccions de fusta que denuncien.

Per això, el col·lectiu ecologista demanarà a l'Ajuntament d'Alcoi que encarregue a especialistes en protecció del sòl i en restauració d'ecosistemes forestals afectats per incendis (com, per exemple, els investigadors del CEAM) una avaluació dels efectes de les tales dutes a terme als terrenys de Mariola afectats per l'incendi de l'any passat.. 


Colla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció d'Alcoi

[La Carrasca-Ecologistes en Acció]    [Ecologistes en Acció PV]    [Confed.  estatal d'Ecologistes en Acció]