Dones
i medi
ambient
 
 
Entrevista a Mª Inés Amoroso
(economista i membre d'Acció Ecologista de Catalunya- Ecologistes en Acció)
Text sobre "Dona i urbanisme"
Entrevista a Pilar Vega
(ecologista i membre del Colectivo de Mujeres Urbanistas)
Entrevista a Carmen Magallón
(doctora en físiques; especialitzada en ciència i gènere)
Ecofeminismo: una propuesta para repensar el presente y construir el futuro
(article de Marta Pascual i Yayo Herrero, d'Ecologistes en Acció)
Enllaços

Teixir la vida en verd i violeta. Vincles entre ecologisme i feminisme

Quadern "Teixir la vida en verd i violeta"Versió en valencià editada pel Col·lectiu 8 de Març d'Alcoi d'un text original d'Ecologistes en Acció. Aquest quadern analitza els paral·lelismes que hi ha entre l’origen de la subordinació de les dones i de la natura en la cultura occidental, els problemes que ha generat aquesta situació de dominació i la proposta de transformació social que comporta la sinergia i el diàleg entre el feminisme i l’ecologisme. >>>pdf
 
 
 
Les divisions actuals per raons de gènere (com també les de classe social o raça) condicionen la vida de moltes dones. A les dones se'ls assigna la responsabilitat de vetlar pels seus fills i filles, pel seu futur. Per això pateixen més intensament la crisi ecològica i, per tant, són també agents molt actius en els moviments de protecció i regeneració ambiental; només cal recordar la resistència de les dones de Greenham Common contra els míssils nuclears a Gran Bretanya o la lluita del moviment Chipko a l'Índia en defensa dels boscos de l'Himàlaia. Això encara és més palpable al Sud, on moltes dones han d'encarregar-se de les tasques agrícoles i d'obtenir aigua, combustible, farratge i productes silvestres. 
  
    
El pensament patriarcal, com a sistema discriminatori i jeràrquic, identifica els hòmens amb el camp de la cultura que, ideològicament, considera superior al món de la natura. Les dones, per contra, s'associen simbòlicament amb la mare Terra, una força salvatge que s'ha de dominar i explotar.   
    
Sempre s'ha tractat de controlar la capacitat i la llibertat procreadora de les dones. Mentre que actualment es promouen polítiques natalistes dirigides a les poblacions blanques del Nord, es pretén frenar el creixement demogràfic dels països del Sud esgrimint l'amenaça de la suposada "bomba demogràfica". Aquest discurs al·lega que l'excés de població (al Sud) és la causa de la falta de recursos i de la destrucció ambiental. És una forma més d'amagar que, globalment, una minoria de persones (el 20% de la humanitat, la majoria habitants dels països rics) ocasiona el 80% de la pressió sobre l'ecosistema mundial. ¿Algú té dret a decidir qui sobra en aquest planeta? ¿Per què no parlem de la distribució dels recursos i de la forma d'utilitzar-los?   
    
És evident que el feminisme i l'ecologisme tenen moltes coses a dir en la construcció d'una societat més igualitària i respectuosa amb la natura.
 
[La Carrasca-Ecologistes en Acció]  [Ecologistes en Acció del País Valencià]  [Confederació estatal d'Ecologistes en Acció]