La Carrasca-Ecologistes en Acció reclama a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer l’establiment del cabal ecològic del riu Polop

Riu Polop (paratge dels Canalons)
L’estimació d’impacte ambiental del projecte exigia la realització immediata d’importants obres de consolidació que, més de tres anys després, ni tans sols s’han començat

La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi ha demanat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que accelere els treballs dirigits a l’establiment del cabal ecològic del riu Polop.

Aquesta actuació ja s’hauria d’haver realitzat en compliment del Pla Hidrològic de la Conca del Xúquer, que establia un termini de 5 anys, ja superat, per a dur a terme un programa de determinació de cabals ecològics per als trams fluvials d’interés ambiental.

La normativa del Pla Hidrològic de Conca del Xúquer, de la qual forma part el sistema del riu Serpis, considera tram fluvial d’interés ambiental el riu Polop, en el tram corresponent al Parc Natural del Carrascal de la Font Roja.

El riu Polop travessa en aquest punt el paratge del Racó de Sant Bonaventura-Canalons, declarat pel govern valencià Paratge Natural Municipal. Segons el text de l’Acord de declaració del Paratge, aquesta zona “destaca principalment per presentar un curs d’aigua durant tot l’any, amb la flora i vegetació característica d’aquest tipus d’ecosistemes […] Menció a banda mereix la seua condició de corredor ecològic entre el Parc Natural de la Font Roja i la serra de Mariola.”

La prevenció de la contaminació de les aigües superficials i del deteriorament de la seua qualitat ecològica és un dels objectius ambientals bàsics de la nova Directiva Marc de l’Aigua europea. La finalitat de l’establiment dels cabals ecològics o mediambientals és que hi haja una disponibilitat de cabals que permitisquen el manteniment i la recuperació dels ecosistemes propis de cada tram de riu. És, en definitiva, el que permet que un riu continue sent un riu, amb les seues característiques pròpies i amb la recuperació de la seua biodiversitat potencial.

Per acabar, demanem una volta més a les diferents administracions públiques que es prenguen seriosament la gestió de l’aigua. Per exemple, si volem que torne a caure aigua pel Salt durant bona part de l’any, plantegem-nos realment la recuperació dels nostres aqüífers i deixem-nos de projectes absurds des del punt de vista econòmic i ecològic (com la de bombejar-li aigua), propis de qui confon els espais naturals amb les atraccions de fira.

1 Comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.