La contaminació per ozó no es va mesurar a Alcoi durant bona part de l’estiu passat, quan els nivells són més alts

Ja durant l’any 2006 es van superar els valors objectiu d’ozó per a la protecció de la salut humana en almenys 32 dies, per damunt dels 25 que indica la normativa

La Carrasca-Ecologistes en Acció proposa al Consell de Protecció del Parc Natural de la Font Roja que demane la instal·lació d’una estació de mesurament de la contaminació en el Parc

[ TRADUCCIÓ AL CASTELLÀ ]

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció no comparteix l’optimisme del regidor de Medi Ambient d’Alcoi, Santiago Botella, pel que fa als nivells de contaminació atmosfèrica d’Alcoi.

En els últims anys s’ha comprovat que els nivells de contaminació per ozó a Alcoi són bastant elevats. Així, es dóna el cas que durant l’any 2006 els nivells d’ozó troposfèric (és a dir, l’ozó existent en la zona baixa de l’atmosfera) van superar a Alcoi els valors objectiu per a la protecció de la salut humana en almenys 32 dies, mentre que la normativa permet que se superen en “només” 25.

Segons Santiago Botella, les dades analitzades per la Gerència de Medi Ambient corresponents a l’any 2008 indiquen que no s’han superat els nivells de contaminació per ozó. No obstant això, La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia que aquesta afirmació és gratuïta, ja que l’única estació de mesurament que queda a Alcoi no va funcionar durant bona part de l’estiu de 2008. Concretament, l’estació de control de la contaminació d’Alcoi va patir una avaria i no va poder mesurar els nivells d’ozó durant 47 dies de l’estiu (des de finals de juny fins al 7 d’agost), justament en l’època de l’any en la qual  —a causa de la major insolació—  es produeixen els nivells més alts de contaminació per ozó.

L’ozó és un dels contaminants més problemàtics que es respiren en les nostres ciutats i els seus voltants, amb efectes nocius sobre la salut com a conseqüència del seu caràcter oxidant. L’exposició a nivells alts d’ozó empitjora les afeccions respiratòries (al·lèrgia, asma), encara més quan s’està fent exercici físic. Alguns estudis relacionen l’ozó amb inflamacions de pulmó, símptomes respiratoris, increment en la medicació, morbilitat i mortalitat.

L’ozó produeix també danys greus a l’agricultura i a la vegetació forestal. En aquest sentit, el grup ecologista recorda que la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica va comptar amb una unitat mòbil de vigilància de la contaminació en el Parc Natural del Carrascal de la Font Roja des de juny de 1996 fins a juny de 1997. Així mateix, el CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani) va instal·lar dosímetres passius per al mesurament dels nivells d’ozó en el Parc durants els anys 2003 i 2004, en el marc del projecte For. Med. Ozone. Aquest projecte va constatar la presència de nivells superiors d’ozó en les zones de muntanya de l’interior, la qual cosa confirma la tendència general que els nivells d’ozó augmenten amb l’altitud.

Per aquest motiu, La Carrasca-Ecologistes en Acció ha proposat al Consell de Protecció del Parc Natural que se sol·licite la instal·lació d’una estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica (o, almenys, de mesurament dels nivells d’ozó) en el Parc Natural.

Els ecologistes destaquen, finalment, que el principal responsable de la contaminació per ozó és el trànsit: la combustió dels automòbils emet NO2 (diòxid de nitrogen), gas que en presència de la radiació solar reacciona amb altres compostos per donar lloc a l’ozó.