La Carrasca-Ecologistes en Acció demana una ubicació viable per al projecte de La Española

La ubicació que planteja l’empresa és encara més perillosa per a l’aigua d’Alcoi que la que proposava l’anterior Govern municipal del PP

És incomprensible que es creen falses expectatives quan els informes realitzats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’IGME (Institut Geològic i Miner d’Espanya) i la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient prohibeixen en la zona escollida indústries com les que pretén traslladar La Española

Des de fa uns mesos és notícia el projecte industrial de l’empresa  La Española, que pretén concentrar en un polígon les fàbriques del seu grup i altres empreses auxiliars i complementàries.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi valora positivament la iniciativa de l’empresa de millorar les seues instal·lacions i de mantenir la seua activitat en la zona. Per això considera que, per fer possible el projecte, és imprescindible elegir una ubicació viable i sense obstacles ambientals i legals, ja que, si no fóra així, no podria fer-se realitat.

Recentment, l’empresa ha afirmat als mitjans de comunicació que la ubicació que proposa, en terrenys de la partida de la Canal (al sud del terme municipal d’Alcoi), no té res a veure amb la zona on l’anterior Govern municipal del Partit Popular també pretenia construir un polígon industrial. Aquest projecte del PP duia anys estancat a causa dels seus greus problemes ambientals, sobretot pel perill de contaminació de les aigües de l’aqüifer del Molinar, que és la principal  —i insubstituïble—  font de proveïment d’aigua potable d’Alcoi.

És cert que la ubicació que proposa La Española no coincideix amb la del projecte del PP, però cal aclarir que també es troba a la partida de la Canal i que els problemes ambientals que presenta són superiors [veure plànol de situació].

El fet objectiu i inqüestionable és que l’espai que planteja La Española es troba íntegrament dins del perímetre de protecció dels pous del Molinar, és a dir, en una àrea en la qual s’estableixen limitacions d’activitats per tal d’evitar la contaminació de les aigües. En concret, els terrenys es troben dins de la zona anomenada IIb, en la qual no són admissibles  —entre moltes altres—  les indústries agroalimentàries o de begudes, ni les de cosmètics, ni les de maquinària industrial, que són justament les que vol traslladar La Española [veure llista activitats no admissibles].

La Carrasca-Ecologistes en Acció destaca que aquestes no són limitacions capritxoses, sinó que són les que estableix l'”Estudi de delimitació hidrogeològica del perímetre de protecció del Molinar”, elaborat per la consultora EVREN per encàrrec de l’anterior govern municipal del PP.

A més, l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) ha fet un informe sobre l’estudi d’EVREN (dins del procés de tramitació del Pla General d’Alcoi) i planteja mesures de protecció encara més estrictes i indica la conveniència d’analitzar altres riscos de contaminació que no s’han avaluat suficientment.

Totes aquestes conclusions han sigut assumides per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer(1)  i per la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient(2).

Així mateix, la situació dels terrenys de La Española és tant o més desfavorable que els terrenys proposats pel PP en atenció a les diferents figures de protecció legal d’espais naturals (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals i Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural de la Font Roja, Zona d’Especial Protecció de les Aus i Lloc d’Interés Comunitari).

El grup ecologista considera que no és creïble que el Govern municipal i l’oposició no coneguen aquestes circumstàncies, que fan legalment impossible la ubicació proposada per La Española. Per aquest motiu, el col·lectiu expressa la seua perplexitat davant de les declaracions d’alguns membres del govern municipal (l’alcalde Antoni Francés, del PSOE, i el vicealcalde Rafael Carbonell, del Bloc), que obvien l’existència de tots els estudis existents i, fent deixadesa de les seues funcions, cedeixen la decisió al Govern autonòmic del PP, a fi de no haver de dir les coses clares i assumir la desestimació de la ubicació proposada per La Española.

La Carrasca-Ecologistes en Acció qualifica de greu irresponsabilitat que se li creen falses expectatives a aquesta empresa: “Fer demagògia i populisme aprofitant la greu situació econòmica de molts ciutadans és inacceptable. Si el Govern municipal vol aparéixer públicament com a defensor de la indústria, no hauria de perdre ni un minut més en un camí que no porta enlloc, sinó dedicar-se a treballar seriosament per trobar una ubicació factible i amb futur per a les empreses de La Española, siga en el terme municipal d’Alcoi o en el polígon mancomunat que s’està gestant i que compta amb el suport de la Generalitat.”

 La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció s’ha posicionat en contra de la construcció d’un polígon industrial en la partida de la Canal des de 1998. En aquell moment també el Partit Popular s’oposava aferrissadament al projecte.
Poc després, el Partit Popular va arribar a l’alcaldia de l’Ajuntament d’Alcoi i va canviar diametralment de criteri, inexplicablement en el mateix moment en què un estudi encarregat pel propi Ajuntament [GEA-21 (2000): Estudio de localización y minimización ambiental de una nueva zona industrial del término municipal de Alcoi (coord. Antonio Estevan), Ajuntament d’Alcoi] descartava la ubicació de la Canal:
“La evaluación realizada sobre esta alternativa recomienda descartar la zona de La Canal como área de expansión industrial de Alcoi. La razón fundamental para esta recomendación estriba en que el desarrollo industrial de esta zona presentaría riesgos difícilmente admisibles en el plano hidrológico, comprometiendo la seguridad del acuífero y los pozos de El Molinar, que son vitales para el abastecimiento de Alcoi.”
Durant els anys posteriors, el grup ecologista ha mantingut la seua posició, que s’ha vist reforçada per diferents estudis que confirmen el greu perill de contaminació de l’aqüífer del Molinar si s’instal·la en la Canal qualsevol activitat industrial, per molt que s’adopten estrictes mesures correctores que, a més de ser díficilment assumibles des del punt de vista econòmic, no arriben a garantir la seguretat de les aigües subterrànies.
En aquesta línia, el col·lectiu ha donat suport a l’associació “Salvem l’Aqüífer del Molinar”, que ha dut el pes de l’oposició al projecte durant una dècada i que ha comptat també  —almenys fins fa poc mesos—  amb el suport dels grups polítics que ara estan en el Govern municipal.

 

NOTES:

1. Informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en contestació a la consulta per a l’elaboració de l’Informe de Sostenibilitat Ambiental relativa al Pla General d’Alcoi (València, 10/06/2009).

2. Informe Ambiental al Pla General del municipi d’Alcoi (València, 17/11/2011) redactat per la Comissió d’Avaluació Ambiental (Direcció General d’Avaluació Ambiental i Territorial de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient).