Cas McDonald’s: un nou colp dels tribunals a l’urbanisme de l’era Sedano

El Tribunal Superior de Justícia estima un recurs de La Carrasca-Ecologistes en Acció i declara il·legals l’aparcament i les àrees exteriors del McDonald’s

El Govern municipal del PP va permetre que un McAuto s’instal·lara en una zona verda ocupant una superfície cinc voltes superior a la que podia utilitzar legalment

 

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) ha estimat el recurs contenciós administratiu interposat per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció contra la concessió a l’empresa McDonald’s d’una part de la zona verda de l’accés nord d’Alcoi. El grup ecologista destaca que en aquest assumpte han col·laborat des d’un principi amb l’Associació de Veïns de la Zona Nord per tal de defensar la zona verda.

El Tribunal revoca una anterior sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 1 d’Alacant que, sense entrar a analitzar el cas, va inadmetre el recurs presentat pel grup ecologista per considerar que no tenia legitimat per a exercir l’acció pública en defensa de la legalitat urbanística. El TSJ deixa ara ben clar que la inadmissió no tenia cap fonament i, fins i tot, recorda que sobre la qüestió de la legitimitat ja es va pronunciar en el cas de la Rosaleda.

Així mateix, la sentència del TSJ anul·la les resolucions del Govern municipal de l’any 2007 que van permetre que McDonald’s ocupara una superfície de la zona verda cinc voltes superior a la que podia utilitzar legalment (un 27,92%, en compte d’un 4,5%). Per tant, no va ser legal concedir-li ni l’àrea d’aparcament en la superfície del parc, ni els carrils d’accés, ni les terrasses i àrees jocs d’ús privatiu per als clients de l’establiment.

També en aquesta ocasió els tècnics i membres del Govern municipal es van negar a admetre les al·legacions i recursos que, en via administrativa, van presentar veïns i ecologistes, advertint de la il·legalitat de l’actuació. Per això, La Carrasca-Ecologistes en Acció exigeix que l’actual Ajuntament d’Alcoi investigue i depure totes les responsabilitats, incloses les penals.

La construcció del McAuto en la Zona Nord d’Alcoi ha estat envoltada de polèmica des del moment en què el regidor d’Urbanisme de llavors, Fernando Pastor, va anunciar que la cadena s’instal·laria a la zona verda molt abans que es modificara el Pla General d’Ordenació Urbana per a fer-ho possible i, per descomptat, abans de licitar públicament la concessió.

El canvi de les normes urbanístiques i el plec de condicions per a l’adjudicació van ser un vestit a mida de l’empresa multinacional McDonald’s, que va obtenir un tracte de favor en disposar d’uns terrenys públics i molt accessibles a un cost ridícul (1,35 euros mensuals per m2), i a costa d’una zona verda, mentre que altres establiments comercials i d’hostaleria locals han de solucionar els seus problemes d’ubicació sense cap tracte preferent i pagant a preu de mercat l’espai que necessiten.

Per als ecologistes, l’acumulació de casos d’il·legalitats urbanístiques durant l’era Sedano en l’Ajuntament d’Alcoi (Rosaleda, Serelles i, ara, McDonald’s) són motiu més que suficient per a demanar que es cree una comissió municipal per a investigar què ha estat passant al consistori. “Cal aclarir si hi ha hagut negligències greus dels tècnics, si van ser els càrrecs polítics els que van pressionar perquè s’incomplira la legalitat o si estem davant de casos de corrupció. És imprescindible arribar fins el final per impedir que els costos derivats d’aquestes il·legalitats recaiguen en les arques municipals i per evitar també que fets com aquestos puguen tornar a produir-se.”