Moció a l’Ajuntament d’Alcoi pel tancament de la central nuclear de Cofrents

La Carrasca-Ecologistes en Acció s’ha sumat a la campanya de presentació de mocions a municipis valencians promoguda per la plataforma “Tanquem Cofrents”

El grup espera que la moció siga aprovada, ja que, excepte el Partit Popular, les altres formacions han donat suport a les mocions antinuclears en altres ajuntaments i han presentat una proposició no de llei amb el mateix objectiu al parlament valencià

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha demanat al ple de l’Ajuntament d’Alcoi que aprove una moció per a demanar que es tanque la central nuclear de Cofrents en març de 2021, moment en què finalitza la seua pròrroga actual de funcionament.

La presentació d’aquesta moció forma part de la campanya de presentació de mocions impulsada per la plataforma Tanquem Cofrents, formada per diverses entitats valencianes. De moment, la moció ja s’ha aprovat en els municipis de l’Alcúdia, Alberic, la Pobla Llarga, Alzira, Cullera, Corbera, Vall d’Uixó, Sagunt i Xest. També s’ha presentat per a ser tractada proximament en els ajuntaments d’Alacant, València, Castelló, Gandia, Carcaixent, Algemesí, Callosa d’en Sarrià, Manuel, Ènova, Godella, etc.

La central nuclear de Cofrents, situada a només 74 km d’Alcoi en línia recta, comptava amb una autorització que finalitzava en març de 2011, justament el mateix mes en què va tindre lloc l’accident de la central nuclear de Fukushima. A pesar que el reactor de la nuclear de Cofrents és idèntic als de la central japonesa (reactor d’aigua en ebullició BWR de General Electric) i que té el mateix sistema de contenció que va fallar estrepitosament a Fukushima, el Govern espanyol li va aprovar una pròrroga per a funcionar fins a març de 2021.

Ara, l’empresa propietària de la central, Iberdrola, pretén que li autoritzen la construcció d’un nou magatzem de residus d’alta activitat en els terrenys de la central, cosa que li possibilitaria allargar el seu funcionament com a mínim fins a l’any 2031, molt més enllà dels 40 anys per als quals va ser dissenyada. La prolongació del funcionament d’una central ja envellida suposaria sense cap dubte un augment inacceptable del perill d’accidents.

Això resulta encara més greu i criticable si tenim en compte que hi ha alternatives viables per a generar l’electricitat que consumim, a partir de l’eficiència i les energies renovables. Cal que els governs legislen pensant en els ciutadans i la natura, no en les corporacions elèctriques. L’exemple de països com Alemanya, que tancarà l’última central nuclear l’any 2022, marquen el camí a seguir.

En eixe sentit, la moció presentada proposa que l’Ajuntament demane a la Generalitat Valenciana i al Govern Central:

  1. El tancament i desmantellament de la central nuclear de Cofrents en març de 2021 i que s’elabore i es pose en funcionament des d’aquesta legislatura un Pla d’Eficiència, Estalvi i Energies Renovables que permeta la substitució gradual de les energies convencionals.
  2. Que no s’autoritze la construcció del Magatzem Temporal Individualitzat de residus radioactius dins dels terrenys de la central nuclear de Cofrents, per ser innecessari i perquè amaga la intenció d’allargar encara més la vida d’aquesta instal·lació envellida i, per tant, cada volta més perillosa.
  3. Modificar urgentment el marc normatiu que ha paralitzat la implantació de les energies renovables, per a permetre l’autoconsum de balanç net, tal i com es fa en altres països. Fomentar, a nivell local, autonòmic i estatal, la instal·lació de mòduls solars per a aigua calenta.
  4. Eliminar definitivament les “portes giratòries” que permeten col·locar exmembres dels governs en les grans companyies elèctriques, cosa que fa que siguen aquestes empreses qui dirigeix la política energètica del país i que augmente encara més la corrupció política.

El grup ecologista considera molt possible que la moció siga aprovada, ja que tant el PSOE, com Compromís, Esquerra Unida i Podem estan donant-li suport en els ajuntaments on ja s’ha debatut. D’altra banda, Compromís, PSPV i Podem han presentat una proposició no de llei conjunta en les Corts per a obligar al tancament de la planta nuclear en 2021, que en principi també comptarà amb el suport de Ciutadans, segons el seu portaveu a les Corts.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.