Pas a pas, per un riu viu: excursió guiada pel riu Serpis

  • La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat per al pròxim diumenge una excursió guiada per un tram del riu Serpis
     
  • L’activitat forma part del projecte “Els passos de l’aigua”, de la federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, que es desenvoluparà en rius i zones humides de diverses poblacions valencianes

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi ha organitzat per al pròxim diumenge una excursió guiada pel riu Serpis, en concret pel seu tram inicial, a partir de la confluència dels rius Riquer. Aquest tram forma part del Paisatge Protegit del Serpis, declarat pel Decret 39/2007, de 13 d’abril, del Consell, pels seus valors paisatgístics, ecològics i culturals.

L’excursió, amb el lema “Pas a pas, per un riu viu”, eixirà a les 10 des de la plaça d’Al-Azraq, al costat de la màquina del tren, i està previst que finalitze cap a les 13 h. L’assistència és lliure i oberta a totes les persones interessades, sense que s’haja de formalitzar cap inscripció.

Aquesta activitat forma part del projecte “Els passos de l’aigua”, que està duent a terme la federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià en diverses localitats valencianes, i que vol destacar la importància de l’aigua per a la vida, les característiques del cicle hídric al nostre territori i la necessitat de fer un ús responsable de l’aigua.

Els nostres rius han estat maltractats durant molt de temps, sobretot perquè van ser la destinació de les aigües fecals i dels tints de la indústria tèxtil. La situació ha millorat amb la depuració de les aigües, però encara queda molt per fer. Justament, durant el recorregut pel riu es farà un repàs a les agressions que encara pateix: abocaments de residus, introducció d’espècies invasores, problemes en els col·lectors d’aigües residuals de la ciutat que ocasionalment originen vessaments contaminants, etc.

Però també hi haurà espai per a conéixer els valors naturals i culturals d’aquest espai: algunes espècies de vegetació de ribera; espècies de fauna com la tortuga d’aigua ibèrica, el gripau comú, la granota verda o l’agró blau; patrimoni industrial digne de protecció, com el molí d’Albors; altres elements del patrimoni hidràulic, com l’aqüeducte conegut com a l’Arcada de Merita; etc.

El coneixement de l’hàbitat del qual formem part ens permet que ens hi vinculem emocionalment, que ens fem més responsables del territori pròxim i que, per tant, assumim comportaments sostenibles: “la defensa de la sostenibilitat necessita aquesta consciència d’eco-dependència i d’aigua-dependència”.

El projecte “Els passos de l’aigua” d’Ecologistes en Acció del País Valencià ha comptat amb una ajuda de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a la difusió de les bones pràctiques en l’ús de l’aigua.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.