Jornades per la Defensa dels Camins Públics (Alcoi, 18-19 de novembre)

Jornades per la Defensa dels Camins Públics (Alcoi, 18-19/nov./2017)

Els camins públics són un patrimoni comú que té una gran importància, tant dels del punt de vista històric com per la seua utilitat social: comunicació de les partides rurals, promoció del patrimoni cultural, accés al medi natural, excursionisme, ús lúdic, etc.

A pesar d’això, els canvis en el model de mobilitat i la despoblació de les zones rurals han provocat l’abandonament de molts camins tradicionals, que a més pateixen agressions molt diverses: destrucció per obres d’infraestructures, usurpacions, tancaments…, i tot davant de la negligència de les administracions que tenen l’obligació de protegir aquest patrimoni.

En aquestes jornades pretenem aprendre més sobre què són i com són els camins, quines categories n’hi ha, com distingir els camins públics dels privats, i quins són els instruments existents per a defensar-los.

Prestarem especial atenció als inventaris de camins d’ús públic de titularitat municipal, a l’obligació legal d’elaborar-los per part dels ajuntaments, a les dificultats existents per a determinar el caràcter públic de determinats camins i a les possibilitats d’accions reivindicatives i legals per part de la ciutadania, les associacions i les administracions locals.

Tot a fi de preservar els camins públics que ens permeten desplaçar-nos pel nostre territori de manera més sostenible i que són la via imprescindible per a poder accedir de manera respectuosa al espais no urbanitzats.

Tríptic amb el programa de les Jornades (pdf)

Programa de les Jornades

Dissabte 18/novembre
al Centre Ovidi Montllor

C/Vistabella, 8 (baixos) – Alcoi

10.30 h Recepció dels assistents i presentació de la Jornada

10.50 h Ponència: Situació dels camins al nostre territori; propostes per a la gestió del seu ús public
a càrrec de Jeroni Garcimartín Vaello
llicenciat en sociologia, especialista en gestió del patrimoni cultural i natural

11.45 h Ponència: Els camins com a propietat pública. Instruments administratius i urbanístics per a la seua protecció
a càrrec de Xavier Campillo i Besses
doctor en geografia i perit judicial especialitzat en camins i servituds de pas; coautor d’El llibre dels camins. Manual per esvair dubtes, desfer mites i reivindicar drets

12.40 – 13.15 h Torn de preguntes i debat amb els assistents

L’assistència és gratuïta i lliure, només limitada a la capacitat de la sala, i no requereix inscripció prèvia.

Diumenge 19/novembre

9.00 h EXCURSIÓ per a conéixer difents tipus de camins del terme municipal d’Alcoi

Punt d’eixida: passeig d’Ovidi Montllor (Viaducte), junt al monument a Ovidi.

Es preveu que l’hora de finalització de l’excursió serà cap a les 13:30 h.

Recomanem que porteu calçat còmode i esmorzar.

Organitza:

Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d'Alcoi

Col·laboren:

  • Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi
  • Centre Ovidi Montllor

 

Jeroni Garcimartín Vaello

Llicenciat en sociologia per la Universitat d’Alacant (UA). Especialista universitari en “Gestió Turística del Patrimoni Cultural” (UA) i tècnic de senders (Federació d’Esports de Muntanyisme i Escalada CV).

És gerent de l’empresa Terra Ferma, dedicada a la organització i gestió de paquets turístics de senderisme; redacció i execució de projectes de turisme i accesibilitat al patrimoni històric i natural; investigació, recuperació i equipament de camins històrics; edició de mapes topogràfics, turístics i comercials.

Formador en postgrau “Guia Turístic i Interpretació del Patrimoni”, de l’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques (UA). Ponent en taules redones de diverses universitats i en el Congrés Nacional de Medi Ambient.

 

 

Xavier Campillo i Besses

Doctor en geografia, amb una formació acadèmica complementària en dret civil. Ha estat professor del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona i de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la mateixa Universitat.

El 1995 va començar a dedicar-se a l’estudi dels camins rurals, tema que va ser objecte de la seua tesi doctoral: “La gestió dels camins en zones de muntanya”. Ha centrat la seua activitat en la realització d’inventaris municipals de camins rurals i catàlegs de vies pecuàries i en la definició de models d’ordenació de l’accés al medi natural en municipis rurals i espais naturals protegits, i també en la recuperació i la posada en valor dels camins històrics mitjançant el senderisme, àmbit dins del qual ha participat en la direcció de diversos projectes.

És l’autor d’un model d’ordenança municipal de camins, d’un decàleg per a l’elaboració d’inventaris municipals de camins i de nombrosos articles sobre aquestos temes, i coautor    —juntament amb Rafael López Monné—  de la publicación El llibre dels Camins (Arola Editors 2010).

Des de l’any 2003 treballa com a pèrit judicial especialitzat en camins, servituds de pas i límits de finques rústiques per a administracions públiques i particulars.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*


Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.