La Carrasca-Ecologistes en Acció reivindica la millora de la línia Alcoi-València

El grup ecologista han repartit fullets informatius per exigir als governs autonòmic i local les inversions necessàries per la millora de la línia ferroviària.

L’activitat s’emmarca Setmana de lluita en defensa del tren públic, ecològic i social (del 13 al 19 de novembre).

Tríptic “És l’hora del Tren”

Ahir divendres, membres de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi van reivindicar a l’estació ferroviària d’Alcoi la millora de la línia de tren Alcoi-Xàtiva. Aquest acte forma part de la Setmana de lluita en defensa del tren públic, ecològic i social, durant la qual s’estan organitzant mobilitzacions i accions per tot l’Estat espanyol per a reclamar la defensa i millora de la xarxa ferroviària convencional.

L’Estat espanyol és el segon país del món en quilòmetres de línies ferroviàries d’alta velocitat, superat només per Xina. Un desplegament inaudit que ha sigut possible a costa d’invertir milers de milions cada any i d’enormes impactes ambientals per la construcció de les vies. El resultat és una xarxa de trens accessibles només per a les persones amb major poder adquisitiu i que connecten només algunes grans ciutats. A més, la xarxa ferroviària de l’AVE trasllada molt poca gent si es compara amb altres països de referència en aquest tipus de trens. Eixa infrautilització fa impossible que es puga amortitzar mai l’enorme deute públic que comporta aquest desplegament.

La priorització de l’AVE ha suposat per a la resta de trens retallades en serveis, tancament de línies i estacions i pèrdua de llocs de treball.

Pamflet repartit a l’estació d’Alcoi

També ha expulsat bona part de les persones usuàries cap a la carretera, en no disposar d’alternativa ferroviària atractiva i/o accessible econòmicament.

El cas de la línia Alcoi-València és un clar exemple de l’abandonament que pateix el ferrocarril convencional: els governs central i autonòmic van firmar en 2009 un protocol de col·laboració per a promoure la modernització del tram Xàtiva-Alcoi, però les actuacions necessàries per a adequar de manera integral la línia no s’han dut a terme encara. És més, els successius governs han permés que la línia es deteriore progressivament i perda molts usuaris potencials a causa del mal servei que ofereix: horaris escassos i inadequats, necessitat de fer transbordament a Xàtiva, molt baixa velocitat, etc.

Pamflet en castellà

El Ministeri de Foment ha invertit enguany 5,5 milions d’euros per a reparar els trams més degradats, però aquesta xifra només ha aprofitat per a evitar que la infraestructura caiga a trossos, ja que està ben lluny de la inversió necessària per a modernitzar i garantir el futur de la línia.

Pel que fa al govern valencià, un any més “oblida” el nostre tren en els pressupostos de 2018. L’injust finançament que pateix el País Valencià no pot ser excusa per a ignorar aquesta infraestructura vital per a les comarques centrals valencianes.

Ja n’hi ha prou de promeses incomplides. Per a garantir un servei ferroviari digne exigim l’aprovació d’un pla de millora de la línia València-Xàtiva-Alcoi, un calendari concret d’actuacions i la dotació de les partides pressupostàries necessàries per part dels governs valencià i espanyol.