Alcoi, 3 de març: taller de construcció de caixes niu

El dissabte 3 de març, a les 10,30 h, farem al nostre local (a la Glorieta, en el cantó del c/Sant Mateu amb c/el Camí), un taller per a aprendre a construir caixes niu per a teuladins.

El teuladí (Passer domesticus, en castellà “gorrión común”) és un ocell dels més familiars i coneguts als nostres pobles i ciutats.

Tot i això, els teuladins estan patint un descens important de la seua població a tot Europa: al centre de Londres i Praga ja és difícil trobar teuladins pels carrers.

Al País Valencià, entre 1998 i 2015, les seues poblacions han declinat més d’un 22%; en concret, a la ciutat de València, en 10 anys, el nombre de teuladins ha baixat un 70%.

Entre d’altres hipòtesis, una de les causes que es plantegen per a explicar la seua desaparició és la pèrdua de llocs aptes per a la ubicació dels nius, com ho són les teules mores i altres indrets que ja no estan disponibles en les construccions modernes.

Amb la instal·lació de caixes niu afavorim el teuladí proveint-lo de nous llocs de nidificació, els quals, a més, faciliten l’estudi de la seua reproducció i la recerca d’altres causes de desaparició. Aquest és un dels objectius de la tesi doctoral del biòleg alcoià Edgar Bernat, amb qui estem col·laborant: descobrir nous aspectes que puguen estar lligats al seu declivi.

Edgar Bernat ens acompanyarà en l’activitat que farem el 3 de març, que començarem amb una breu explicació per la seua part de la importància dels ocells insectívors a les nostres ciutats, de la situació que estan patint els teuladins i del sentit de construir i instal·lar aquestes caixes niu.

Després posarem mà a l’obra i muntarem una quinzena de caixes niu que ja tenim preparades.

Esteu totes i tots convidats a participar en aquest taller que, si vos agrada, repetirem més endavant per a fer caixes niu per a altres ocells i per a ratespenades.