A la vaga feminista del 8 de Març

Ecologistes en Acció manifesta el seu suport a la vaga feminista 8 de Març i informa que totes les activitats de l’organització realitzades per dones pararan aquest dia.

L’àrea de Ecofeminisme de l’organització ecologista s’ha implicat en la preparació i desenvolupament d’accions relacionades amb una de les tres potes de la jornada de vaga: la vaga de consum.

Ecologistes en Acció considera necessari participar de manera activa en la vaga feminista del 8 de Març. Així ho ha manifestat Maria Garrido, una de les seves portaveus: “Totes les activitats que realitzem les dones en Ecologistes en Acció s’aturaran aquest dia. A més de la nostra participació en les mobilitzacions, la nostra organització aportarà els espais que tenim per donar suport a les necessitats logístiques” .

Les raons per les quals les dones d’Ecologistes en Acció faran vaga feminista són diverses i es recullen en el Manifest 8M publicat per la Comissió 8M, l’organització que a nivell estatal ha impulsat la convocatòria.

“Cal visibilitzar les diverses opressions a les quals estem sotmeses en tots els àmbits i territoris, i plantejar la necessitat d’un canvi de paradigma que respecti l’autonomia de les dones i s’estengui a tota la societat la responsabilitat de la cura de la vida”, explica Garrido.

Ecologistes en Acció s’ha implicat en les últimes setmanes amb la realització de diferents activitats per a la difusió de la vaga, especialment d’una de les seves tres potes: la vaga de consum. Entre altres accions, s’han creat materials de difusió i informacióVentana nueva, així com l’acció de carrer ’El consum em consumeix’.

Per la seua banda, els homes de l’organització ecologista es posaran al servei de la vaga feminista. Tal com s’ha plantejat des de la Comissió 8M, ells acudiran als seus llocs de treball, difondran la jornada de vaga i s’encarregaran de tenir cura dels treballs que aquest dia no facin les dones per estar en vaga.

La vaga és una fita en una reivindicació que no comença ni acaba el 8 de març. Segons Maria Garrido, “volem fer visible aquest dia, però no perquè sigui una cosa anecdòtica, sinó com a forma de posar en valor la necessitat d’una corresponsabilitat de totes aquestes tasques, que al cap i a la fi són les que sustenten les nostres vides i per tant la resta de les nostres activitats, inclòs l’activisme “.

Per què la vaga 8M és també vaga de consum?

La vaga de dijous, es tracta d’una vaga laboral, de cures i de consum. Ecologistes en Acció ha volgut posar èmfasi en aquesta última, per donar a conèixer la importància de promoure un consum alternatiu. En paraules de Maria Garrido, “necessitem un consum que estiga lligat a la resolució de necessitats i no a la lògica d’acumulació i producció sense mesura. Que complisca amb unes condicions de respecte cap a les persones i la natura i els seus límits”.

Per a Ecologistes en Acció, el model de producció i consum actual afecta de manera negativa el medi ambient, així com a la vida de milions de persones, especialment a la de les dones. Com s’explica des de l’organització, “perquè tot el sistema econòmic funcione necessita apropiar-se del treball gratuït de milions de dones i dels recursos naturals que haurien de permetre la nostra supervivència en condicions de justícia”.

La vaga de consum busca deixar de consumir per un dia per cridar l’atenció sobre les injustícies d’aquest model i per proposar alternatives. A la seua pàgina web, les activistes ecologistes donen pistes de com secundar aquesta vaga de consum i com començar a construir alternatives de consum responsable.