Cicle d’activitats “Cap al Residu Zero”

La Carrasca-Ecologistes en Acció ha organitzat per a aquest mes de novembre un cicle d’activitats sobre els residus, amb conferències, una exposició i una visita a experiències de compostatge comunitari i escolar a Alacant, i també a la planta de tractament de residus de Fontcalent.

PROGRAMA DEL CICLE D’ACTIVITATS (A4)

PROGRAMA DEL CICLE D’ACTIVITATS EN FORMAT TRÍPTIC

La major part de la nostra brossa (el 85%) s’arreplega mesclada i és transportada (amb un important cost energètic) a les costoses plantes de tractament, on només se’n recupera un 6% dels materials. El resultat d’això és que, dels 2,4 milions de tones de residus urbans que generem cada any al País Valencià, el 70% acaba soterrat en abocadors i només se’n recupera un 15%.

Els abocadors haurien de ser l’última opció, ja que suposen balafiar materials valuosos i greus impactes ambientals (emissió de gasos tòxics, pudors, contaminació d’aigües subterrànies, etc.).

L’incompliment de l’obligació de la recollida selectiva en origen de la matèria orgànica (que representa el 40% de la brossa) impedeix millorar les taxes de reciclatge, ja que amb la matèria orgànica mesclada amb altres residus no es pot produir compost per a reutilitzar-lo com a fertilitzant. A més, la matèria orgànica embruta els altres materials, i n’impedeix un reciclatge de qualitat.

Però la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica no pot consistir a instal·lar un nou contenidor (el marró) sense més, ja que les experiències d’altres ciutats ens ensenyen que els resultats són negatius, amb una presència de residus impropis en aquestos contenidors que impossibiliten la producció de compost. Per això, cal estudiar els altres models que estan tenint més bons resultats: el sistema porta a porta, els contenidors amb accés limitat, etc.

També cal avançar cap a la implantació de millors solucions per als envasos, que a hores d’ara acaben en gran part dispersats pels carrers i per la natura (per exemple, la contaminació dels mars pels plàstics és un problema ambiental i de salut gravíssim). El sistema del contenidor groc (el cost del qual recau en gran part en els ajuntaments), defensat per les empreses de distribució i de producció de begudes, que es gasten quantitats astronòmiques de diners en publicitat per a maquillar-se de verd, només aconsegueix recuperar una tercera part dels envasos.

Amb el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn, cada envàs té un valor, que es torna a qui ha comprat el producte quan el retorna al comerç. Així, torna a la cadena de producció i es converteix en un nou producte. És l’únic sistema que permetria que es compliren els objectius europeus de recuperació del 90% dels envasos de plàstic per a l’any 2025.

Aquestos canvis en la gestió de la brossa són només alguns passos urgents que cal fer, però la solució requereix un canvi de filosofia: residu zero. En un món de recursos naturals limitats no es pot continuar amb el model de producció i consum lineal, d’usar i llançar. A imitació de la natura, cal construir un sistema circular, en el qual es dissenyen i utilitzen els productes i els processos amb la intenció de reduir el volum i la nocivitat dels residus, i preservar o recuperar els recursos.

L’objectiu del residu zero és avançar cap a l’eliminació de la pràctica d’abocar o emetre a la terra, l’aigua o l’aire cap substància que puga representar una amenaça per al medi o la salut.

 

Programa d’activitats “Cap al Residu Zero”

Dissabte 10 de novembre, a les 11,30 h
al Centre Ovidi Montllor (C/Vistabella, 8 – Alcoi)

Conferència: Es pot arribar al Residu Zero?
a càrrec d’Anna Peña

Anna Peña és directora de comunicació de Rezero – Fundació Prevenció Residus i Consum, ambientòloga i assessora en estratègia i comunicació ambiental

El residu zero té com a objectiu reduir al màxim els residus que generem quotidianament. En la conferència aprendrem com podem aconseguir-ho. S’abordaran temes com la minimització de generació de residus, la reutilització, reciclatge i compostatge d’aquestos i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

 

Del 10 al 23 de novembre
al Centre Ovidi Montllor (C/Vistabella, 8 – Alcoi)
(horari de visita: de dilluns a divendres, de 18 a 21 h)

Exposició sobre residus i reciclatge
d’Ecologistes en Acció del País Valencià

Exposició elaborada recentment per la federació valenciana d’Ecologistes en Acció, que mostra la nefasta situació de la gestió dels residus al nostre territori i posa en relleu sobretot la necessitat de separar correctament i en origen la matèria orgànica de la brossa domèstica, per a poder produir un compost (adob orgànic) de qualitat.

 

Dijous 22 de novembre, a les 20 h
al Centre Ovidi Montllor (C/Vistabella, 8 – Alcoi)

Conferència: Què fem amb els envasos? Han de decidir els lobbys les polítiques de gestió de residus?

a càrrec de Fernando Rodrigo

Fernando Rodrigo és col·laborador de Retorna; ha sigut director de gabinet de la Consellera d’Agricultura i Medi Ambient i director de l’Institut de Treball, Ambient i Salut (ISTAS)

Cada vegada trobem més residus de plàstics en la natura, fins i tot en els nostres cossos. Per altra banda, el canvi climàtic és ja una realitat que cal frenar, cosa que obliga a reduir el consum d’energia i matèries primeres. Davant d’aquestos problemes, una mesura que ja s’ha adoptat amb èxit en alguns països són els sistemes de depòsit, devolució i retorn per als envasos, que eviten que aquestos acaben contaminant els nostres mars i terres i, alhora, posen en valor materials que abans acabaven en abocadors i incineradores, o escampats per la natura.  No obstant això, la implantació d’aquestes mesures s’enfronta a l’oposició virulenta de lobbys poderosos que tenen el seu interés econòmic en l’ineficient model actual.  

 

Dissabte 24 de novembre

Excursió a Alacant (bus gratuït)

Cara i creu de la gestió de la brossa

Ens desplaçarem en autobús a Alacant per a conéixer la instal·lació de compostatge comunitari del barri del Pla i l’experiència de compostatge d’un centre educatiu. Després visitarem una planta de tractament mecanicobiològic de residus.

L’eixida serà des d’Alcoi, a les 9 h del matí, i la tornada serà a l’hora de dinar.

El viatge és gratuït, però cal inscriure’s prèviament omplint aquest formulari (indiqueu el nom i un telèfon de contacte). Les places són limitades.