Visita al punt de compostatge comunitari del barri del Pla (Alacant)

El dissabte 24 de novembre, dins del cicle d’activitats “Cap al residu zero”, vam visitar dos experiències de compostatge a Alacant: la primera, escolar, al Col·legi d’Educació Infantil i Primària San Gabriel, i l’altra, comunitària, de la qual vos parlem en aquesta entrada.

El punt de compostatge comunitari que visitàrem es troba al barri del Pla, prop del Museu Arqueològic d’Alacant, a la placeta del carrer Palacio Valdés, junt a l’hospital del Perpetuo Socorro.

A pesar del retard amb què arribàrem, vam ser molt ben acollits pels membres de l’Associació de Veïns El Pla, que d’una manera pràctica i senzilla ens explicaren el funcionament del punt de compostatge comunitari. Després de una campanya divulgativa feta per l’Ajuntament d’Alacant, l’Associació de Veïns ha realitzat tallers informatius sobre l’ús del punt de compostatge. A les persones que han volgut participar se’ls ha proporcionat una targeta que permet l’obertura de la porta d’accés a l’interior de la instal·lació, que es troba encerclada per unes tanques de fusta. Allí depositen els residus orgànics de casa (restes de verdura i fruita, paper de cuina, etc.) en els diferents compostadors, on es du a terme el procés de compostatge, a la fi del qual obtenen un fertilitzant natural que poden emportar-se per al seu ús particular (per a petites hortes, per a les plantes de casa…). Així, el que serien uns residus que estaven destinats a acabar en un abocador, amb els consegüents problemes de malbaratament de recursos i de contaminació (males olors, lixiviats, emissió de gasos tòxics, etc.), es converteixen en un recurs útil, sense cap impacte ambiental negatiu i sense necessitat de transportar-los a cap centre de tractament allunyat.

Cal dir que se senten una mica abandonats per l’Ajuntament d’Alacant des que ha canviat el govern municipal, fet que dificulta el funcionament del punt de compostatge, en faltar una comunicació fluïda i respostes a les seues demandes.

Com a aspecte positiu, destaquem la seua determinació per a continuar duent endavant el projecte malgrat els entrebancs, des del convenciment que estan treballant per una bona causa. Agraïm a Carmen, Javier, Alejandro i la resta de veïns la seua amabilitat i les seues explicacions.