Primavera sense pesticides 2020

  • El 20 de març va començar la XV edició de la Setmana sense Pesticides, una campanya anual impulsada per l’ONG francesa Générations futures, que compta amb la participació de centenars d’organitzacions socials preocupades per la salut, el medi ambient i els drets del sector agrari.

  • A causa de la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia del coronavirus, s’han cancel·lat les activitats programades a una vintena de països de tot el món i s’han centrat tots els esforços en accions telemàtiques.

  • Ecologistes en Acció, com a part d’esta campanya, impulsa la recollida de firmes per a la Iniciativa Ciutadana Europea “Salvem les abelles i els agricultors” amb la qual s’apel·la a la Comissió Europea perquè propose als Estats membres eliminar gradualment els plaguicides sintètics en l’agricultura.

  • En 2018 es van trobar a l’Estat espanyol fins a 41 pesticides en aliments com el raïm de taula, segons l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.

Més de 400 organitzacions s’havien coordinat per a organitzar a tot el món la Setmana sense Pesticides, deu dies d’accions per a sensibilitzar la població i les administracions sobre la importància de retirar estos verins de la nostra alimentació i del nostre entorn. Ecologistes en Acció, com a part de la campanya, també havia organitzat activitats a diferents ciutats de l’Estat espanyol.

No obstant això, la pandèmia del COVID-19 ha obligat a suspendre la realització de totes estes activitats i a centrar els esforços en accions de sensibilització i de propostes telemàtiques.

En este marc, Ecologistes en Acció impulsarà la recollida de firmes per a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) ‘Salvem les abelles i als agricultors’. Esta Iniciativa apel·la a la Comissió Europea perquè propose als estats membres eliminar gradualment els plaguicides sintètics a l’agricultura de la Unió Europea en un 80% per a 2030, començant pels més perillosos, per a ser 100% lliures de pesticides en el 2035.

Espanya és el país europeu que consumeix més pesticides. En 2017 es van vendre més de 72.000 tones, la qual cosa suposa 1,53 kg de pesticides per persona. A l’Estat, les dades que ofereix l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) corresponents a 2018 mostren que hi ha aliments, com per exemple el raïm de taula, que acumulen fins a 41 pesticides diferents.

La llista continua amb els pebrots (38), les mandarines (33), les peres (32) i les pomes (31), encara que no és un fenomen exclusivament espanyol, ja que quasi la meitat dels aliments europeus tenen residus de plaguicides. Segons Ecologistes en Acció, esta situació és molt perniciosa i té conseqüències per a la salut humana i per al medi ambient.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que prop d’un cinquè dels 12 milions de casos de càncer que es diagnostiquen cada any al món es poden atribuir a exposicions ambientals i ocupacionals. Estes i altres dades de l’OMS confirmen que moltes de les malalties no infectocontagioses es deriven de l’exposició química ambiental en el seu concepte més ampli: alimentació, hàbits de vida i medi ambient.

L’ús de pesticides en l’agricultura ha estat creixent des de la revolució verda i ha contaminat aigües, sòls i aliments, i provocat importants problemes ecològics i sanitaris. Molts dels plaguicides utilitzats són retirats després de comprovar-se’n l’elevada toxicitat després d’anys d’utilització i són nombroses les publicacions científiques que relacionen el nostre contacte quotidià amb herbicides i insecticides amb càncers, malalties degeneratives, deficiències neurològiques i alteracions del sistema endocrí.

Per tot això, cada vegada s’estenen i demanen més alternatives per a la producció d’aliments i per a la gestió dels espais públics que no impliquen l’ús de pesticides, que siguen ecològicament més sostenibles i socialment justes. La superfície dedicada al cultiu ecològic no ha deixat de créixer al nostre país en els últims anys i, encara que la major part dels aliments ecològics produïts a Espanya s’exporten a l’estranger, el consum nacional d’aliments lliures de pesticides va augmentant.

En paral·lel, més de 200 administracions públiques han acordat algun tipus de protecció de la ciutadania davant dels plaguicides, comprometent-se a no utilitzar el controvertit herbicida glifosat en zones públiques, no usar productes de neteja classificats com a disruptors hormonals en edificis públics o directament fer una gestió ecològica de parcs i jardins.

Així mateix, Ecologistes en Acció insisteix que és important restaurar ecosistemes naturals en àrees agrícoles i transformar els mitjans de producció de tal manera que l’agricultura contribuïsca a la biodiversitat. I reformar l’agricultura prioritzant la de petita escala, diversa i sostenible, donant suport a un ràpid augment de les pràctiques agroecològiques i orgàniques, i permetent la capacitació i recerca independent basada en l’agricultura lliure de pesticides i d’organismes modificats genèticament.

>>> DÍPTIC “VIURE SENSE PESTICIDES”
>>> INICIATIVA CIUTADANA EUROPEA “SALVEM LES ABELLES”