Resum d’activitats. Any 2013

30 gen. Article d’opinió: “Mario Santacreu i el seu estrany concepte de l’interés general”.
5 febr. Comunicat de premsa: “La contaminació de l’aire a Alcoi en 2012, de nou per damunt dels límits legals i dels recomanats
per l’OMS”.
17 febr. Participació en la comitiva “centenària” de Salvem el Tren que, vestida d’època, va dur a la Subdelegació del Govern a València 16.313 firmes demanant la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València (àlbum de fotos).
24 febr. Col·laboració amb la Trobada d’Intercanvi de Llavors Tradicionals a Turballos (Muro), organitzada per l’associació “Llavors d’Ací” (àlbum de fotos).
13 març Recepció del Premi Medi Ambient atorgat pel periòdic Ciudad, en la Gala celebrada al Teatre Calderón d’Alcoi; després de lliurar-nos el premi, vam poder fer un discurs per reivindicar l’ecologisme social i per defensar l’aqüífer del Molinar, amenaçat pel projecte de l’empresa “La Española” (vídeo de la recepció del premi i del discurs).
17 març Comunicat de premsa: “Noves mentides de Fernando Pastor sobre el projecte de La Española en la Canal”.
25 març Carta oberta a la regidora de Règim Jurídic de l’Ajuntament d’Alcoi sobre la recuperació de la zona verda de “la Rosaleda”.
27 març Edició de la circular informativa 01/2013.
16 abr. Xarrada sobre la lluita per la terra a Andalusia, a càrrec de Lola
Álvarez, jornalera i responsable a Còrdova del SAT (Sindicato Andaluz de Trabajadores) (àlbum de fotos).
21 abr. Presentació del llibre “Herbari. Viure amb les plantes”, de Daniel
Climent i Ferran Zurriaga, amb la participació de Daniel Climent, Carles M. Mansanet i Francesc Gisbert.
30 abr. Comunicat de premsa: “Queixa al Síndic de Greuges per ocultar informació del projecte urbanístic de La Española en la Canal”.
maig Difusió de material informatiu de la campanya
d’objecció fiscal contra les despeses militars
.
3 maig Participació en la “X Marxa per la Cultura de Pau i Noviolència”, entre Alcoi i Turballos, activitat organitzada pel “Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià” (COCUPANCA).
5 maig Acció de denúncia de la situació de degradació del castell de Barxell, a la serra de Mariola (comunicat de premsa) (àlbum de fotos) (vídeo)
(fullet de denúncia).
9 maig Edició de la circular informativa 02/2013.
13 maig Escrits de denúncia i de petició d’informació sobre l’extracció de fusta cremada a l’incendi produït a la zona de Serelles (serra de Mariola) l’estiu de 2012
19 maig Participació en la “X Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana”, activitat organitzada amb el “Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià” (COCUPANCA) i el Grup Antimilitarista Tortuga d’Elx (àlbum de fotos).
20 maig Comunicat de premsa: “L’Ajuntament d’Alcoi haurà de modificar el projecte de remodelació de la Rosaleda”.
1 juny Participació, amb una “paradeta” informativa, en la Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat, celebrada a Balones.
5 juny Paraeta de llibres i materials de difusió al passeig de Cervantes d’Alcoi, amb motiu de la celebració del Dia del Medi Ambient (àlbum de fotos).
29 juny Participació en les activitats de recepció del tren especial reivindicatiu de la millora de la línia de ferrocarril Xàtiva-Alcoi, organitzat per l’Associació Ferroviària de Godella.
3 jul. Inauguració de l’exposició fotogràfica “30 anys de reivindicacions i de promeses incomplides”, de Salvem el Tren, realitzada amb la participació activa del nostre grup.
18 jul. Comunicat de premsa: “La 3a Ecomarxa en Bici pel Decreixement passa demà divendres per Alcoi”.
19 jul. Pas de l’Ecomarxa en Bici pel Decreixement per Alcoi (manifest i àlbum de fotos).
19 jul. Comunicat de premsa: “La conducció de les aigües depurades dels Algars fins a Batoi: un balafiament de diners sense cap utilitat
pública”.
19 jul. Publicació de l’informe“La conducció d’aigües depurades a Batoi. Tirant diners públics per un tub”.
29 ag. Edició de la circular informativa 03/2013.
set. Col·laboració en l’edició del llibre “Les nostres herbes“.
set. Publicació en la revista Ecologista d’un articlesobre l’amenaça del polígon industrial de l’empresa “La Española” en la partida de la Canal.
6 set. Comunicat de premsa: “La Carrasca-Ecologistes en Acció denuncia l’impacte ambiental greu de l’extracció de fusta a Mariola”.
9 set. Assemblea general ordinària de l’associació.
5 oct. Participació, al 1r Aplec de la Mariola (Alfafara), en una taula redona sobre la serra de Mariola i els incendis.
5-6 oct. Participació en la “Fira del 9 d’octubre” a Alcoi (àlbum de fotos).
11 oct. Edició de la circular informativa 04/2013.
19 oct. Paraeta informativa i projecció de la pel·lícula “Tierra prometida”, dins de les activitats de la 2a Jornada Mundial contra el Fracking.
8 nov. Xarrada i presentació a Alcoi del llibre “Les nostres herbes”, a càrrec de l’autor, Paco Garrido, i de Guillem Llin, (A.VV. El Llombo -Ontinyent)
14 nov. Comunicat de premsa: “Una nova resolució del TSJ evidencia que el projecte de restauració de la Rosaleda s’haura de modificar en profunditat”.
14 nov. Edició de la circular informativa 05/2013.
16 nov. Segona carta oberta a la regidora de Règim Jurídic de l’Ajuntament d’Alcoi (sobre la reposició de la zona verda de la Rosaleda).
23 nov. Jornada sobre Camins Escolars, al Club UNESCO d’Alcoi (àlbum de fotos).
27 nov. Presentació d’al·legacions al projecte de La Española en la partida de la Canal, elaborades conjuntament amb l’associació “Salvem l’Aqüífer del Molinar”.
nov.-des. Participació en la campanya informativa de “Salvem l’Aqüífer del Molinar”, per denunciar les greus conseqüències del projecte de “La Española” en la partida de la Canal (fullet informatiu de la campanya, fotografies…).
24 des. Presentació d’al·legacions al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible elaborat per l’Ajuntament d’Alcoi.

Així mateix, durant aquest període hem dut a terme les següents activitats:

 • Participació en les reunions del Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja i seguiment de les qüestions que afecten aquest espai natural.
 • Participació activa en la campanya “Salvem el Tren Alcoi-Xàtiva” en cadascuna de les accions que s’han dut a terme.
 • Participació activa en les activitats de “Salvem l’Aqüífer del Molinar”.
 • Tasques de gestió de la biblioteca (sol·licitud i compra de publicacions, prèstec de publicacions a persones interessades, organització de llibres adquirits, etc.).
 • Distribució de material informatiu sobre diverses qüestions ambientals i préstec d’exposicions a centres educatius.
 • Seguiment de les denúncies d’agressions mediambientals presentades; presentació i seguiment de sol·licituds d’informació i de queixes al Síndic de Greuges.
 • Seguiment dels recursos judicials en tràmit, sobretot del procés d’execució de la sentència que declarà il·legal el pàrquing de la Rosaleda i la que declara il·legals parts essencials de la urbanització de Serelles.
 • Sol·licituds d’informació ambiental a diversos organismes de l’Administració.
 • Assistència a les reunions “Consell de Participació de Medi Ambient d’Alcoi”
 • Consulta i estudi de projectes que es troben en informació pública.
 • Assistència a les reunions i participació en les activitats de les coordinadores, xarxes i plataformes de les quals formem part.
 • Suport a campanyes d’altres col·lectius ecologistes (arreplegant firmes, enviant adhesions, distribuint material informatiu, etc.).
 • Participació en mitjans de comunicació (premsa, ràdio…).
 • Manteniment de la pàgina web i del Facebook del grup, i col·laboració amb la web d’Ecologistes en Acció.