Resum d’activitats. Any 2014

9 gen. Comunicat de premsa: “Un informe de la Universitat Miguel Hernández desaconsella retirar la fusta cremada a Mariola”.
2 febr. Edició de la circular informativa 01/2014.
7 febr. Xarrada sobre “Alimentació i defensa de la terra”, a càrrec de Gustavo Duch (de Veterinaris Sense Fronteres) i presentació del seu llibre “Mucha gente pequeña”. Acte organitzat amb Perifèries, la Xarxa Agroecològica i l’Ateneu Cultural El Panical.
23 febr. Col·laboració amb la Trobada d’Intercanvi de Llavors Tradicionals a Turballos (Muro), organitzada per l’associació “Llavors d’Ací”.
26 febr. Participació en l’acte organitzat per “Bosc Viu” a Ontinyent amb el títol “Mariola: Parc Natural del mes i desastre natural la resta de l’any. Col·loqui sobre la gestió del Parc Natural de la Serra Mariola”.
1 març Participació en la concentració convocada per l’associació AMA a la plaça d’Espanya d’Alcoi en defensa de la línia de tren Alcoi-Xàtiva-València, amb el lema “Bicis + tren = -CO2”.
6 març Comunicat de premsa: “La contaminació de l’aire a Alcoi en 2013 va superar, de nou, els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut”.
21 març Presentació a Cocentaina de la novel·la “Mataren el verd”, de Carme Miquel (es tracta d’una crònica novel·lada de la lluita dels veïns de la Punta de València en defensa de l’horta que erea la seua vida). Acte organitzat amb altres col·lectius.
1 abr. Comunicat de premsa: “Col·lectius ecologistes denuncien una tala salvatge a la finca Les Fermoses (Castalla)”.
4 abr. Edició de la circular informativa 02/2014.
9 abr. Denúncia a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient d’una tala salvatge a la finca Les Fermoses, al terme municipal de Castalla.
13 abr. Excursió al barranc dels Molins i visita guiada a l’Estació Biològica Torretes (Ibi).
28 abr. Edició de la circular informativa 03/2014.
maig Difusió de material informatiu de la campanya d’objecció fiscal contra les despeses militars.
maig Difusió del tríptic “Com reduir l’exposició a substàncies tòxiques”.
maig-juny Cicle d’activitats “Primavera per la Pau”, amb tallers, cinema, marxes, una xarrada…
11 maig Participació en la “XI Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana”, activitat organitzada amb el “Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià” (COCUPANCA), l’Ateneu Cultural El Panical i el Grup Antimilitarista Tortuga.
15 maig Taller pràctic d’objecció fiscal (dins de “Primavera per la Pau”).
15 maig Projecció del documental “Ahimsa. Contra la guerra” (dins de “Primavera per la Pau”).
16 maig Xarrada: “La cara oculta de la despesa militar”, a càrrec de Pere Ortega, investigador i analista en qüestions de pau, noviolència, desarmament i conflictes; coordinador del Centre d’Estudis per la Pau J. M. Delàs (de Justícia i Pau).
17 maig Projecció del documental “Ziztadak/Tábanos”, sobre la desobediència civil al País Basc (dins de “Primavera per la Pau”).
18 maig Participació en la Marxa Antinuclear a Cofrents, per a la qual organitzem l’eixida d’un autobús des d’Alcoi.
22 maig Projecció de la pel·lícula “Feliz Navidad”, dirigida per Christian Carion (dins de “Primavera per la Pau”).
25 maig Pintada d’un mural antimilitarista i taller de resolució de conflictes a càrrec del Grup Antimilitarista Tortuga (dins de “Primavera per la Pau”).
1 juny Participació en la “XI Marxa per la Cultura de Pau i Noviolència”, entre Alcoi i Turballos, activitat organitzada pel “Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià” (COCUPANCA).
7 juny Participació, amb una “paradeta” informativa, en la Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat, celebrada a Onil (àlbum de fotos).
10 jul. Comunicat de premsa: “Dos anys després del greu incendi de Serelles (serra de Mariola), l’Administració valenciana continua amagant als ciutadans la informació sobre el sinistre”.
set. Col·laboració en la reedició del llibre “Herbes i salut”, de Paco Garrido, amb il·lustracions de Vicent Tamarit, editat per l’Associació de Veïns El Llombo, d’Ontinyent.
1 set. Presentació d’al·legacions al Projecte d’Ordre per la qual s’estableixen els criteris i directrius per a l’ordenació de l’aprofitament ramader extensiu tradicional als parcs naturals valencians.
20-21 set. Col·laboració en el IV Aplec Ecologista del País Valencià celebrat a Carrícola (Vall d’Albaida).
8 oct. Edició de la circular informativa 04/2014.
9-12 oct. Participació en la Fira del 9 d’octubre a Alcoi.
20 oct. Assemblea general ordinària de l’associació.
nov. Jornades sobre “Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats” (programa).
1 nov. Article d’opinió: “Quan la demagògia política xoca amb la tossuda realitat (a propòsit del projecte d’hotel a la Font Roja)”.
2 nov. Comunicat de premsa: “La Carrasca-Ecologistes en Acció organitza unes jornades sobre Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats”.
7 nov. Conferència a càrrec de José María Trillo-Figueroa Calvo, advocat i membre d’Ecologistes en Acció: “Quan les sentències arriben tard. Impunitat urbanística en matèria ambiental” (acte de les Jornades sobre destrosses ambientals).
9 nov. Excursió guiada per a conéixer actuacions urbanístiques a Alcoi declarades il·legals (Rosaleda i Serelles) i comprovar les dificultats que comporta la recuperació dels espais afectats; visita a la Canal, amenaçada pel projecte de La Española (acte de les Jornades sobre destrosses ambientals).
12 nov. “Propostes ecofeministes en el segle de la gran prova”, xarrada a càrrec de Yayo Herrero (co-coordinadora estatal d’Ecologistes en Acció) i presentació del manifest “Última crida”.
21 nov. Presentació a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d’al·legacions contra una sol·licitud de concessió de 535.219 m3 anuals d’aigües subterrànies (es demana que la concessió es limite al reg dels regadius consolidats).
27 nov. Comunicat de premsa: “Continuen les jornades sobre Destrosses ambientals i polítiques de fets consumats amb dos noves conferències”.
28 nov. Conferència a càrrec de Belén López Precioso, llicenciada en dret i tècnica en dret ambiental: “Jurisprudència europea sobre l’avaluació de les repercussions de plans, programes i projectes sobre la Xarxa Natura 2000”; (acte de les Jornades sobre destrosses ambientals).
28 nov. Conferència a càrrec de Fernando Gaja i Díaz, arquitecte, professor d’urbanisme a la UPV: “Què fer amb els projectes urbanístics fallits (o il·legals)?” (acte de les Jornades sobre destrosses ambientals).
5-8 des. Assistència al Congrés Confederal d’Ecologistes en Acció celebrat a Estella/Lizarra (Navarra).
20 des. Participació en la jornada pràctica sobre problemes forestals actuals (plagues de perforadors, efectes de l’extracció de fusta cremada i perills de l’explotació abusiva de la biomassa), celebrada al Camp del Túria i la Serrania.

Així mateix, durant aquest període hem dut a terme les següents activitats:

  • Participació en les reunions del Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja i seguiment de les qüestions que afecten aquest espai natural.
  • Participació activa en la campanya “Salvem el Tren Alcoi-Xàtiva”.
  • Participació activa en les activitats de “Salvem l’Aqüífer del Molinar”.
  • Tasques de gestió de la biblioteca (sol·licitud i compra de publicacions, préstec de publicacions a persones interessades, organització de llibres adquirits, etc.).
  • Distribució de material informatiu sobre diverses qüestions ambientals i préstec d’exposicions a centres educatius.
  • Seguiment de les denúncies d’agressions mediambientals presentades; presentació i seguiment de sol·licituds d’informació i de queixes al Síndic de Greuges.
  • Seguiment dels recursos judicials en tràmit, sobretot del procés d’execució de la sentència que declarà il·legal el pàrquing de la Rosaleda i la que declara il·legals parts essencials de la urbanització de Serelles.
  • Sol·licituds d’informació ambiental a diversos organismes de l’Administració.
  • Assistència a les reunions “Consell de Participació de Medi Ambient d’Alcoi”
  • Consulta i estudi de projectes que es troben en informació pública.
  • Assistència a les reunions i participació en les activitats de les coordinadores, xarxes i plataformes de les quals formem part.
  • Suport a campanyes d’altres col·lectius ecologistes (arreplegant firmes, enviant adhesions, distribuint material informatiu, etc.).
  • Participació en mitjans de comunicació (premsa, ràdio…).
  • Manteniment de la pàgina web i del Facebook del grup, i col·laboració amb la web d’Ecologistes en Acció.