Resum d’activitats. Any 2016

19 gen. Comunicat de premsa: “La recent sentència del Tribunal Suprem sobre Serelles és una prova més de l’actuació il·legal i irresponsable de l’anterior govern municipal del PP”
21 gen. Presentació d’al·legacions contra una explotació ramadera a la partida del Regadiu (Alcoi), en una àrea molt vulnerable per a l’aqüífer del Molinar.
3 febr. Notificació de la sentència de 3 de febrer del Tribunal Superior de Justícia valencià que declara il·legals l’aparcament i les àrees exteriors del Mc Donald’s construït en una zona verda d’Alcoi.
7 febr. Excursió reivindicativa, amb Ecologistes en Acció d’Alacant, a la desembocadura del riu Segura, al terme de Guardamar, amb motiu del Dia de les Zones Humides.
8 febr. Comunicat de premsa: “Cas McDonald’s: un no colp dels tribunals a l’urbanisme de l’era Sedano.”
18 febr. Sol·licitud a la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de l’eliminació d’unes obres en el llit del barranc del Cint, declarades com a no acceptables per l’estimació d’impacte ambiental del projecte.
20 febr. Adhesió i participació en una concentració contra la corrupció política a la plaça d’Espanya d’Alcoi, convocada pel Col·lectiu Jove del Club d’Amics de la UNESCO. Col·laboració amb el “Des-trellat tour”, una ruta del balafiament que abans de la concentració va fer un repàs a algunes de les actuacions més polèmiques de la ciutat (Rosaleda, edificis de l’Estambrera, urbanització de Serelles, Teatre Calderón, edificis dels nous jutjats, etc.).
28 febr. Col·laboració amb la Trobada d’Intercanvi de Llavors a Turballos (Muro), organitzada per l’associació “Llavors d’Ací”.
1 març Comunicat de premsa: “Un any sense reunions dels òrgans de consulta i participació dels Parcs Naturals de Font Roja i Mariola”.
5 març Edició de la circular informativa 1/2016 (activitat aniversari accident nuclear de Fukushima; sentència de Mc Donald’s; nova sentència sobre Serelles; falta de reunions dels Consells de Protecció de Mariola i Font Roja).
10 març Comunicat de premsa: “5 anys després de Fukushima, els ecologistes demanen el tancament de les centrals nuclears”.
11 març Projecció de documental sobre Fukushima i col·loqui, a l’Ateneu Cultural El Panical.
30 març Comunicat de premsa: “Durant 2015, els nivells de contaminació de l’aire d’Alcoi van ser nocius per a la salut”.
17 abr. Participació, amb una “paradeta” informativa, en la Trobada d’Escoles Valencianes de l’Alcoià i el Comtat, celebrada a Muro.
18 abr. Sol·licitud a la Demarcació de Carreteres de València del Ministeri de Foment demanant l’exclusió del tram de l’autovia A-7 entre Xàtiva i Alcoi de la Xarxa d’Itineraris per a Mercaderies Perilloses, a fi d’evitar el trànsit de mercaderies perilloses per la N-340 al seu pas pel barranc de la Batalla.
29 abr. Presentació a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d’al·legacions a la sol·licitud de concessió d’aigües subterrànies de l’aqüífer Barrancons-Carrasqueta, en les quals es demana que el volum concedit s’ajuste a la població real i no a les previsions de creixement desmesurat.
maig Cicle d’activitats “Primavera per la Pau”, amb, cinema, marxes, xarrades… (organitzades conjuntament amb el Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià i l’Ateneu Cultural El Panical).
maig Difusió de material informatiu de la campanya d’objecció fiscal contra les despeses militars.
4-13 maig Cessió de l’exposició “La Canal: un món per descobrir” per a les jornades “La Canal: conéixer per a protegir”, organitzades per l’associació “Salvem l’Aqüífer del Molinar”.
8 maig Projecció de la pel·lícula “Mandarinas” (dins del cicle “Primavera per la Pau”).
13 maig Xarrada/presentació del llibre: “Estamos construyendo el futuro (disculpen las molestias)”, a càrrec del Grup Antimilitarista Tortuga (dins del cicle “Primavera per la Pau”).
15 maig Projecció de la pel·lícula “Una botella en el mar de Gaza” (dins del cicle “Primavera per la Pau”).
17 maig Sol·licitud a la Direcció General del Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de l’inici d’un pla de millora de la qualitat de l’aire pel que fa a l’ozó troposfèric a la Zona Serpis-Àrea Interior (que inclou les estacions de mesurament d’Ontinyent i d’Alcoi).
19 maig Xarrada: “Síria, els drets humans abandonats a la intempèrie”, a càrrec de Pau Bares Moreno, coordinador del grup local d’Amnistia Internacional a València (dins del cicle “Primavera per la Pau”).
21 maig Acampada a Sella i xarrada sobre els valors naturals de la serra d’Aitana, a càrrec del biòleg Roger Carchano (dins del cicle “Primavera per la Pau”).
22 maig Participació en la “XIII Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana”, activitat organitzada amb el “Col·lectiu per la Cultura de Pau i Noviolència del Comtat i l’Alcoià” (COCUPANCA), l’Ateneu Cultural El Panical i el Grup Antimilitarista Tortuga.
16 juny Presentació a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d’al·legacions a la sol·licitud d’autorització d’abocament d’aigües residuals procedents del sanejament de la urbanització Pla Parcial Sector 1 El Sergent (Alcoi).
22 juny Sol·licitud a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer demanant que informe negativament l’autorització d’una explotació ramadera a la partida del Regadiu (Alcoi), en una àrea molt vulnerable per a l’aqüífer del Molinar.
6 jul. Edició de la circular informativa 2/2016 (convocatòria de l’assemblea general; informació sobre qualitat de l’aire ; moció sobre plaguicides tòxics).
18 jul. Assemblea general ordinària de l’associació.
26 jul. Sol·licitud a l’Ajuntament d’Alcoi demanant que, abans d’inciar la demolició de les antigues instal·lacions de l’empresa Maquinaria Ceres, es tinga en compte la presència d’amiant i que s’establisca un pla de retirada d’aquest material per part d’una empresa especialitzada i es verifique que els residus són destinats a un abocador adequat.
29 jul. Presentació d’una moció a l’Ajuntament d’Alcoi demanant la prohibició de determinats plaguicides tòxics en els espais públics municipals (va ser desestimada amb els vots en contra del PSOE i el PP, i l’abstenció de Ciudadanos).
5 set. Comunicat de premsa: “Demanen la substitució de l’ús del glifosat i altres pesticides per mètodes no contaminants”.
8 set. Presentació de suggeriments a l’estudi tècnic realitzat per al plec de condicions del servei de recollida de residus i neteja viària d’Alcoi.
9 set. Comunicat de premsa: “El perill de contaminació del Molinar, en el IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació de l’Aigua”.
12 set. Presentació d’escrits a l’Ajuntament de Bocairent i al Servei de Gestió d’Espais Naturals Protegits sobre la construcció de xalets il·legals a l’àrea d’amortiment d’impactes del Parc Natural de la serra de Mariola.
16 set. Formalització de la demanda contra el Pla de l’ATE Alcoinnova davant del Tribunal Superior de Justícia, dins del procediment contenciós administratiu que duem endavant conjuntament amb Salvem l’Aqüífer del Molinar.
20 set. Presentació a la Direcció General de Medi Natural d’al·legacions contra el projecte d’ordre per a l’actualització del contingut dels instruments d’ordenació dels espais naturals protegits afectats pel Decret 192/2014 per a la seua adaptació com a norma de gestió dels espais de la Xarxa Natura 2000.
oct. Creació de la Plataforma Comarcal contra els tractats comercials TTIP, CETA i TISA.
15 oct. Participació en la manifestació contra els tractats TTIP, CETA i TISA a Alacant.
nov.-des Cicle d’activitats “És l’hora del tren”, amb l’edició d’un tríptic informatiu en defensa de la millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València, una exposició, una excursió amb el tren, una xarrada i l’edició d’un tríptic informatiu per reclamar la millora de la línia.
2 nov.-3 des. Exposició de fotografies “30 anys de reivindicacions i de promeses incomplides”, de la plataforma “Salvem el Tren”, al Mercat de Sant Roc (Alcoi).
9 nov. Conferència conjunta amb Salvem l’Aqüífer del Molinar al CIP FP Batoi: “L’aqüífer del Molinar en perill. Quan els interessos particulars passen per damunt dels interessos generals”.
13 nov. Excursió amb el tren: de l’abaixador d’Alboi/El Genovés a l’estació de Xàtiva, per l’Estret de les Aigües.
13 nov. Comunicat de premsa: “Reivindiquen el tren també per a l’ús excursionista”.
25 nov. Presentació a l’Ajuntament d’Alcoi d’al·legacions contra el projecte d’ampliació d’instal·lacions del poliesportiu municipal Francisco Laporta, fase 1, dins de l’àrea d’amortiment d’impactes del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja.
29 nov. Participació a Brussel·les, en representació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, en una sessió de la Comissió de Peticions de l’Europarlament per defensar la queixa presentada per la desprotecció de les àrees d’amortiment d’impactes dels parcs naturals valencians.
29 nov. Comunicat de premsa: “La Comissió de Peticions de l’Europarlament manté oberta la investigació sobre la maniobra legal que va possibilitar l’aprovació d’Alcoinnova”.
2 des. Xarrada: “El tren Alcoi-Xàtiva-València: assignatura pendent”, a càrrec de Vicent Torres (dins del cicle d’activitats “És l’hora del tren”).
9 des. Presentació d’escrits dirigits al director-conservador del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja i a la Subdirecció General de Medi Natural demanant que s’informe desfavorablement el projecte d’ampliació d’instal·lacions del poliesportiu municipal Francisco Laporta, fase 1, dins de l’àrea d’amortiment d’impactes del Parc Natural.
12 des. Comunicat de premsa: “Mobilitat sostenible a Alcoi: un pas avant, dos arrere”.

Així mateix, durant aquest període hem dut a terme les següents activitats:

 • Participació en les reunions del Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascal de la Font Roja i seguiment de les qüestions que afecten aquest espai natural i a la serra de Mariola.
 • Participació en les activitats de la campanya “Salvem el Tren Alcoi-Xàtiva”.
 • Participació activa en les activitats de “Salvem l’Aqüífer del Molinar”.
 • Tasques de gestió de la biblioteca (sol·licitud i compra de publicacions, prèstec de publicacions a persones interessades, organització de llibres adquirits, etc.).
 • Distribució de material informatiu sobre diverses qüestions ambientals i préstec d’exposicions a centres educatius.
 • Seguiment i avaluació dels nivells de contaminació atmosfèrica de la zona Bètica-Serpis (A. Interior), que inclou les estacions de mesurament d ‘Alcoi i d’Ontinyent.
 • Seguiment de les denúncies d’agressions mediambientals presentades; presentació i seguiment de sol·licituds d’informació i de queixes al Síndic de Greuges.
 • Seguiment dels recursos judicials en tràmit, sobretot del procés d’execució de la sentència que declarà il·legal el pàrquing de la Rosaleda i la que declara il·legals parts essencials de la urbanització de Serelles.
 • Sol·licituds d’informació ambiental a diversos organismes de l’Administració.
 • Assistència a les reunions “Consell de Participació de Medi Ambient d’Alcoi”.
 • Assistència a les reunions i participació en les activitats de les coordinadores, xarxes i plataformes de les quals formem part.
 • Suport a campanyes d’altres col·lectius ecologistes (arreplegant firmes, enviant adhesions, distribuint material informatiu, etc.).
 • Participació en mitjans de comunicació (premsa, ràdio…).
 • Manteniment de la pàgina web i del Facebook del grup, i col·laboració amb la web d’Ecologistes en Acció.