Al.legacions a les peticions d'instal.lacions elèctriques de dos parcs eòlics en "Sierra Carrasqueta Norte" i en "Sierra Carrasqueta Sur"
(presentades per la Colla Ecologista "La Carrasca" el 10/gener/2000 al Servei Territorial d’Indústria i Energia)

E X P O S E :

Que mitjançant anunci publicat en el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant de data 3 de desembre de 1999, es troben en fase d’exposició pública les peticions d’instal.lacions elèctriques de dos parcs eòlics en: "Sierra Carrasqueta Norte" (serra del Quarter, termes municipals d'Ibi i Xixona) i "Sierra Carrasqueta Sur" (port de la Carrasqueta i serra dels Plans, termes municipals de Xixona i la Torre de les Maçanes), peticions fetes per l'empresa Horizontes de Energía, S.A., ctra. Maracena-Albolote km 1, de Maracena (Granada).

D E M A N E :

Que siguen admeses les al.legacions adjuntes, per ser presentades en lloc i data pertinent, i siguen incorporades en el corresponent expedient administratiu.

 
AL.LEGACIONS A LES PETICIONS D’INSTAL.LACIONS ELÈCTRIQUES DE DOS PARCS EÒLICS EN "SIERRA CARRASQUETA NORTE" I EN "SIERRA CARRASQUETA SUR"

 
1. Inexistència d’un Pla d’Ordenació de Recursos Eòlics.

Considerem que mentre no s’elabore un autèntic mapa de recursos eòlics del País Valencià, utilitzant criteris científics que puguen argumentar sòlidament les possibles ubicacions, cal que no es construïsca cap Parc Eòlic en el nostre territori. Per tant, abans de començar la construcció de qualsevol Parc Eòlic, cal que s’elabore i s’aprove per part de l’administració competent (Conselleries d’Indústria i de Medi Ambient), amb el major nivell de consens social possible, un Pla d’Ordenació dels Recursos Eòlics, pla que definiria, entre altres qüestions , les ubicacions, les quals haurien de tindre una determinada relació entre la seua qualitat ambiental (que no hauria de ser molt alta) i la seua potencialitat eòlica (que hauria de ser alta).

2. Inexistents alternatives tècnicament viables.

Segons l’article 8.2 del Decret 162/1990 pel qual s’aprova el Reglament per a l’execució de la Llei 2/1989 de la Generalitat Valenciana de 3 de març, d’Impacte Ambiental: "L’Estudi d’Impacte Ambiental incorporarà examen de les diferents alternatives tècnicament viables, i una justificació de la solució proposada, amb descripció de les exigències previsibles en el temps, en ordre a la utilització de sòl i d’altres recursos naturals per a cada alternativa examinada".

La tasca d’elecció de les ubicacions dels Parcs Eòlics, que no necessàriament s’han de situar, com els autors de l'EIA donen per suposat, en muntanyes amb altituds de l’ordre de 1.000 metres o més, pot resultar complicada si no existeix un Mapa Eòlic del País Valencià.

No es pot pretendre desenvolupar l’energia eòlica en la Comunitat Valenciana a base de presentar un autèntic allau de peticions d’instal.lacions elèctriques d’energia eòlica, que poden suposar la pràctica ocupació de totes les serres de les comarques d’Alacant.

Estranyament, en tots els casos les corresponents mesures de vent aportades en els avantprojectes corresponen a estacions situades a la província d'Albacete.

En el cas dels projectes de "Carrasqueta norte" i "Carrasqueta sur", ni tan sols això: s'ofereixen uns valors devent de 7 m/s, producte d'extrapolacions, sense citar cap font concreta.

La justificació d'aquestes velocitats del vent són inexistents i, fins i tot, resulta una presa de pèl per tal de poder decidir racionalment les ubicacions dels diferents parcs eòlics que es pretén construir.

Fins i tot, una vegada seleccionada una ubicació, s'haurien d'estudiar diferents alternatives raonables de localització, així com de decisió sobre el nombre adequat d’aerogeneradors a instal.lar.

3. Inexistència en els dos avantprojectes presentats del corresponent Estudi d’Impacte Ambiental, d’acord amb el Decret 162/90 de la Generalitat Valenciana.

Cap dels dos projectes presentats no incorporen el preceptiu Estudi d’Impacte Ambiental, d’acord amb el Decret esmentat. Per tant, pensem que l'empresa promotora no presenta part de la documentació necessària i, per tant, resulta nul a tots els efectes l'anunci d'autorització administrativa d'instal.lació elèctrica publicat al BOP.

A més, els dos projectes, per tal d'intentar justificar mínimament l'apartat d'afeccions mediambientals, presenten un conjunt de vaguetats i generalitats, on es poden llegir afirmacions tan peregrines com les següents: "No se trata de una zona ZEPA, por lo que no hay ningún impacto sobre la avifauna"; "los terrenos sobre los que se sitúan son impermeables, no existiendo acuíferos en profundidad". En un dels dos projectes s'indica que "el acceso al parque eólico se hará mediante una senda existente que parte del kilómetro 123 de la CN-340, y que habrá que arreglar mínimamente" (????).

No es fa cap menció sobre la vegetació existent, fonamentalment en les serres dels Plans i del Quarter, en els cims de les quals no existeix en l'actualitat cap camí que puga facilitar la ubicació dels parcs eòlics.

4. Altres consideracions: