L’enquesta de paisatge per a instal·lar un parc fotovoltaic a Polop Alt és una burla

Vall de Polop amb el Carrascal de la Font Roja al fons
Fer un procés de participació de només 10 dies, en ple agost i amb la mínima publicitat demostra el nul interés del Govern municipal en la participació ciutadana
Des del punt de vista tècnic, l’enquesta presentada per Iberdrola és absolutament inútil per a fer cap valoració seriosa del paisatge

La Regidoria de Democràcia Participativa i Transparència de l’Ajuntament d’Alcoi ha publicat el 2 d’agost al tauler d’anuncis i edictes municipal una enquesta promoguda per Iberdrola per a conéixer quin és el valor paisatgístic que la ciutadania atorga a la zona de la partida de Polop Alt on l’empresa pretén instal·lar un gran parc d’energia solar fotovoltaica.

La primera consideració que fa la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi és que “encetar en ple mes d’agost un procés de participació de només 10 dies hàbils i amb una publicitat mínima demostra el nul interés del Govern municipal per la participació ciutadana.” L’anunci només es pot trobar en el tauler d’anuncis municipal, gens fàcil de localitzar en la pàgina web de l’Ajuntament, i ni tan sols se li ha donat difusió a través de les xarxes socials municipals, ni s’ha comunicat a les persones i entitats que participen en les reunions de l’Agenda Urbana 2030.

En aquest sentit, la introducció de l’enquesta és una autèntica burla:

“La participación ciudadana o participación social constituye uno de los ejes fundamentales para la consecución de la intervención activa de los ciudadanos en los procedimientos de planificación paisajística dirigidos a la mejora de la calidad de vida de los ciudadanos y el desarrollo sostenible.

La participación pública debe formar parte sustancial de cualquier proceso de planificación con calado territorial. Captar la percepción de la población debe convertirse, junto con la caracterización de los valores naturales y humanos que configuran la faz del territorio, en una parte relevante de cualquier estudio de base paisajística.”

L’enquesta consta d’una sèrie d’imatges (una fotografia per cada unitat de paisatge que han considerat en l’enquesta, que ni tan sols coincideixen amb les unitats de paisatges que identifica el Pla General Estructural elaborat per l’Ajuntament d’Alcoi), que les persones participants en l’enquesta han de valorar en una escala que va des de la valoració “molt baixa” a la “molt alta”, sense la possibilitat de respondre en blanc en el cas de no conéixer el paisatge que es mostra.

Les fotografies, només una per cada unitat de paisatge, no són gens representatives i fins i tot són, en opinió de La Carrasca, tendencioses, destacant en alguns casos les carreteres en compte dels fons escènics. Fins i tot l’enquesta obliga a valorar recursos paisatgístics com algunes sendes i vies pecuàries a partir de la seua representació sobre un mapa  —i amb molt baixa qualitat.

Tot indica que l’empresa promotora del projecte, Iberdrola, simplement ha volgut complir formalment un requisit legal, sense que mostre cap interés per a dur a terme una correcta avaluació del paisatge que podria ser afectat. En conseqüència, el grup ecologista considera que la utilitat d’aquesta enquesta és nul·la.

Per acabar, La Carrasca-Ecologistes en Acció recorda que l’Estudi de Paisatge de la versió preliminar del Pla General Estructural d’Alcoi considerava que la qualitat del paisatge de la zona agrícola de la Vall de Polop era molt alta i que, tenint en compte la seua visibilitat màxima, li atorgava un valor paisatgístic “molt alt”.

Fotografia: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vall_de_Polop_1.jpg
Valencian, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons